Overslaan naar hoofdinhoud

We spraken met de langdurige BalanceBelt-gebruiker, mevrouw Zeegers, om erachter te komen welke impact de BalanceBelt op haar leven heeft gehad.

Wat was uw diagnose?
Ik heb de functie van mijn beide evenwichtsorganen verloren, aan de rechterkant door een akoestisch neuroom (een tumor) en aan de linkerkant, is het evenwichtsorgaan altijd niet-functioneel geweest. Ook ben ik door de Gamma Knife-bestraling van de tumor mijn gehoor aan de rechterkant kwijtgeraakt. Hierdoor kan ik niet voelen uit welke richting geluiden komen.

Welke invloed heeft deze diagnose op uw leven gehad?
Ik verloor mijn onafhankelijkheid volledig: een jaar lang was ik compleet afhankelijk van mijn man om ergens heen te gaan of iets te doen.

Hoe lang heeft u nu de BalanceBelt?
Ik ben een van de eerste gebruikers, ik gebruik de BalanceBelt nu 6 jaar, sinds 2014. Ik ben begonnen met het oude prototype en sinds 2019 gebruik ik de nieuwe, lichtere versie die is ontwikkeld door Elitac Wearables.

Wat betekent de BalanceBelt voor u?
Het belangrijkste is dat het me mijn vrijheid heeft teruggegeven: ik ben veel minder afhankelijk van anderen. En het helpt me weer te genieten van activiteiten die door mijn evenwichtsstoornis moeilijk of onmogelijk waren geworden, zoals vrienden bezoeken en winkelen, maar ook mijn grote passie: reizen.

De BalanceBelt heeft me mijn vrijheid teruggegeven: ik ben veel minder afhankelijk van anderen.

Samen met mijn man heb ik het geluk gehad om door de jaren heen een aantal prachtige reizen te maken: naar Groenland, IJsland, Noorwegen, we reden met hondensleeën in Lapland en zagen pinguïns op Antarctica, het was fantastisch! Maar na mijn diagnose leek het alsof onze reisdagen voorbij waren en onze wereld ineens een stuk kleiner was geworden.

Je kunt je dus voorstellen hoe blij ik was om te beseffen dat ik met de BalanceBelt nog steeds kon reizen. Weliswaar heb ik een paar aanpassingen moeten doen, zoals extra assistentie op de luchthaven en een medisch attest voor de veiligheidscontroles (waarin staat dat de BalanceBelt geen gevaarlijk apparaat is), maar het kan nog steeds!

Zo bezochten we vorig jaar met onze kinderen Mallorca. En een paar jaar geleden ben ik zelfs met de BalanceBelt naar Alaska gereisd en met een vriend tussen de Kodiak Bears (het grootste ras van grizzlyberen) gelopen. Zonder de BalanceBelt was dit nooit mogelijk geweest!

Ik gebruik de BalanceBelt als ik de deur uitga: om te wandelen, boodschappen te doen, familie en vrienden te bezoeken. En als familie en vrienden bij mij op bezoek komen.

Wanneer gebruikt u de BalanceBelt?
Als ik de deur uitga, om te wandelen, boodschappen te doen, familie en vrienden te bezoeken. En als familie en vrienden bij mij op bezoek komen. Deze situaties kunnen vaak wat hectisch zijn omdat je overal tegelijk je concentratie nodig hebt: koffie schenken, praten en luisteren, en ook in die situaties is de BalanceBelt van onschatbare waarde.

Daarnaast – niet zo leuk, maar toch noodzakelijk – als ik klusjes in huis doe, zoals strijken, het beddengoed verschonen, koken enzovoort.

Zou u de BalanceBelt aanraden aan iemand met een balansprobleem?
Ja, absoluut, ik zou de BalanceBelt aanraden aan iedereen die last heeft van een evenwichtsstoornis.

Zou u het verschil kunnen uitleggen tussen het lopen met en zonder de BalanceBelt?
Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar zonder de BalanceBelt voelt het alsof de verbinding tussen mijn brein en mijn lichaam is verbroken. Het is alsof mijn lichaam naar rechts wil en mijn brein naar links, en dat is vermoeiend.

Met de BalanceBelt moet ik me nog steeds concentreren, maar veel minder. Hierdoor ben ik minder snel vermoeid en voel ik me zekerder als ik in beweging ben. Tegenwoordig ga ik nooit meer de deur uit zonder de BalanceBelt.

Heel veel dank voor het delen van uw ervaringen!